Om

12 december 2012

Lucia


Jag vet inte varför, men Luciatåget får mej att gråta (inte det söta ovan, det riktiga med skönsjungande barn och unga) och dessvärre gråter jag mer och mer för varje år. Får kanske gömma mej bland gardinerna imorgon så att jag inte skämmer ut mej totalt bland kollegor och elever.

Hursomhelst, ingen Lucia utan lussekatter. Detta är mitt bästa recept. Just lussekatter kan bli lite torra, de glutenfria än torrare, men knepet stavas smör. Bli inte rädd, de blir jättegoda - och det är ju bara Lucia en gång om året trots allt.

Lussekatter (cirka 32 små)


1 paket jäst (den röda för söta degar)
1 nypa salt
1/2 dl socker
80 + 50 g smör
2 dl mjölk
1 kuvert saffran
1 dl vit sirap
1 ägg
2 tsk fiberhusk
1 tsk bikarbonat
drygt 500 g mjölmix

Smula ner jästen i en bunke tillsammans med saltet och sockret. Stöt saffran med lite socker i en mortel. Smält 80 g smör, häll i mjölken och låt bli ljummet (knappt 37 grader). Lös upp jästen i vätskan, häll i sirap, knäck i ägget, och rör om. I med mix (spara lite till utbakningen), saffran, fiberhusk och bikarbonat och arbeta degen kraftigt, gärna i maskin, 4-5 minuter. Smält under tiden resterande 50 g smör. När degen är färdigarbetad slår du smöret över degen i bunken, täcker med bakduk och låter jäsa i cirka 45 minuter.
Ta några tag med trägaffel i degen, ta upp på mjölat bakbord och knåda lite lätt. Knåda in lite extra mjöl om degen är väldigt lös. Värm ugnen till 250 grader, täck två plåtar med bakplåtspapper. Dela degen i 2 bitar, fortsätt halvera varje bit tills du har 32 små bitar.  Rulla ut varje liten degklutt till en s-form. Lägg lussekatterna ganska tätt på plåtarna. Garnera med russin och tryck till dem ordentligt (de blåser upp i ugnsvärmen och blir lätt brända annars - inte gott). Jäs på plåten cirka 10-15 minuter. Pensla noga med uppvispat ägg och grädda sedan ett snäpp över mitten i ugnen 5-6 minuter.






Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...