Om

23 december 2012

fjärde

 Det här har vi gjort till julens godisbord. Vilken tur att det inte är gluten i godis!









Vit chokladtryffel med blåbär


400 g vit choklad
1 1/2 dl vispgrädde
120 g torkade blåbär
florsocker

Koka upp grädden, ta av från värmen. Bryt chokladen i bitar och smält i. Vänd ner blåbären. Klä insidan av en form 15 x 25 med plastfolie och häll i chokladblandningen. Låt stelna i kylskåp. Stjälp upp chokladen på en skärbräda och ta av plasten. Den här blev lite för kletig för att skära i kuber, så jag rullade bollar och pudrade med florsocker istället.


Vit chokladtryffel med lingon och havssalt


1 dl frysta lingon
400 g vit choklad
1 dl vispgrädde
2 msk rumsvarmt smör
1 tsk flingsalt

Tina lingonen på hushållspapper. Finhacka chokladen. Koka upp grädde, ta av från plattan och rör ner choklad och smör. Klä en brödform med plastfolie, strössla saltet och lingonen jämt i botten. Häll på chokladsmeten. Låt svalna i kylen i minst 4 timmar och skär i små rutor.


Fudge


50 g smör
3 dl socker
3 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
100 g mörk choklad

Smält smöret. I med socker, sirap och grädde och låt koka tills smeten håller kulprovet (cirka 122-124 grader). Ta kastrullen från värmen och rör ner chokladen. Stjälp upp i fyrkantig form klädd med bakplåtspapper. Låt svalna och skär i bitar.


Knäckbräck


2 dl grädde
2 dl socker
2 dl sirap
1 msk smör
1 dl hackade mandlar

Blanda allt utom smör och mandel i kastrull. Låt koka tills den håller kulprovet och kanske lite till - den ska ju bli hård, inte seg. Vänd ner mandel och smör och häll ut på bakplåtspapper på plåt. Låt svalna och bryt i bitar. Så skönt att slippa spilla ner hela köket. Jag brukar lyckas hälla överallt utom ner i de där små formarna.

Allt godis mår bra av att förvaras i lufttäta burkar i kylen.



Inga kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...